Een mooie vloer voor in huis

15 sep

Een goede laminaatvloer is tegenwoordig nauwelijks nog van een natuurlijke vloer te onderscheiden. Vroeger had het misschien een wat negatief en goedkoop imago, maar vandaag de dag is laminaat een zeer snel groeiende en steeds populairder wordende vloerbedekking. Laminaat bestaat bijvoorbeeld in de vorm van bepaalde houtsoorten, maar je kunt tegenwoordig ook laminaat vinden met afbeeldingen van marmer, beton, bepaalde steensoorten en ook compleet wit of zwart. Kijk bijvoorbeeld op Cavallo-floors.nl voor een zeer breed assortiment betaalbaar laminaat.

Waarom laminaat?

Laminaat is een zeer betaalbare en praktische plaatsvervanger van een natuurlijke vloer.  Alhoewel het kan worden beargumenteerd dat laminaat een stukje authenticiteit mist, zijn er meerdere voordelen aan laminaat die dit gemis ongedaan maken.

vloer
Een vloer in de woning is uiteraard onmisbaar. De laminaatvloer is een schitterend product.

Laminaat bestaat uit panelen met laagjes die er onder andere voor zorgen dat het niet krom buigt. Door middel van een afbeelding van het natuurlijke materiaal, dat in een mdf of hdf plaat is geperst, creëert laminaat het gevoel en de uitstraling van, bijvoorbeeld, echt hout. Echter, laminaat is harder en dus krasbestendiger en heeft verre weg niet  de hoeveelheid onderhoud nodig dat bij een natuur vloer komt kijken.  Ook is het zeer makkelijk te leggen en schoon te maken en met een juiste ondervloer wordt ook de geluidsoverlast erg beperkt.

 

Welk laminaat is het beste voor mij?

Bij het kiezen van het juiste laminaat zijn een paar factoren van toepassing. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een tijdelijke vloerbedekking, dan zijn er voldoende goedkopere vloeren te vinden die dus wel een kortere levensduur hebben. Wil je een duurzame oplossing, dan kan een duurdere laminaat vloer van een erkende producent een leven meegaan. Ook maakt het uit hoeveel de vloer in kwestie wordt gebruikt. Voor minder begane vloeren kan een laminaat met een lagere w-waarde (dit geeft de hardheid van het laminaat aan en kan een waarde hebben van 23, 31, 32 of 33) gekozen worden. Indien het een vloer betreft die zeer veel belopen wordt, zoals een kantoor of een winkelcentrum, dan is een hogere w-waarde beter geschikt.

 

Laminaat aanschaffen, wat heb je nog meer nodig?

Indien je besluit de vloer zelf te leggen, behoor je te beschikken over het juiste gereedschap. Veel laminaat vloeren zijn te leggen door middel van een klik systeem, maar denk hierbij aan een laminaatsnijder, een meetlint, hamer en potlood. Ook zijn afstandsblokken handig, zodat je het verschil in afmeting door temperatuurverschillen kan opvangen. Behalve gereedschap is ook een juiste ondervloer cruciaal. Dit voorkomt geluidsoverlast, isoleert, laat geen vocht door en egaliseert de vloer er onder. Laminaat maakt meer geluid dan natuurlijk hout en kan dus vooral in flatgebouwen een uitkomst bieden. En een goede ondervloer kan ook een verminderde energie rekening betekenen. Plinten en drempels zorgen voor een mooie afwerking en een betere overgang tussen de vloer en de muur. Zorg er wel van te voren voor dat je zeker weet dat het laminaat plus ondervloer of de drempel daadwerkelijk onder de deuren past. Het leggen van laminaat is een tijdrovende klus, maar relatief makkelijk en met een mooi resultaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.