Gietvloer of geen gietvloer, dat is de vraag

23 mei

Wij worden meermaals benaderd als bedrijfsvloeren schade hebben of versleten zijn, b.v. als deze te glad is of als er echt schades zijn, van een vorkheftruck bijvoorbeeld die telkens door een gat rijdt en spullen kwijt raakt. En na een aantal glijpartijen worden jullie geraadpleegd? De meeste ondernemingen laten het niet zo ver komen dat er verschillende werknemers zijn gevallen, doorgaans is 1 geval al genoeg om ons in te schakelen. En wat kunnen andere oorzaken van de gladheid zijn, behalve dat de vloer is versleten?

Vochtigheid is ook dikwijls een aanleiding van glijpartijen, dus dan is de slipweerstand essentieel, hoe ruw een vloer is zeg maar. In de food-industrie worden vloeren bijvoorbeeld dagelijks schoongemaakt, en dan worden vloeren doorgaans gladder. Of als er met droge poeders gewerkt wordt, dat kan ook glijpartijen teweegbrengen. Of houtmeel van het zagen. Uitglijden kan verschillende aanleidingen hebben. En Serge zoekt het allemaal zorgvuldig uit alvorens hij aan de klus begint.
Onze tactiek? We inventariseren aan welke vereisten de vloer moet voldoen en op verzoek kunnen we de vloer antislip maken.

Antislip

We bepalen met een slipweerstandmeter hoe erg het is, en op basis daarvan kunnen we een advies maken in de vorm van een voorstel. En wanneer dat wordt aangenomen? Dan gaan we meestal de vloer eerst reinigen en ontvetten en machinaal voorbehandelen en primeren. En aansluitend gaan we het overlagen met kunststof, epoxy of polyurethaan. Afhankelijk van de laagdikte wordt het gerold of gegoten, als het gerold wordt is het geen gietvloer natuurlijk haha. Ja als je gietvloerenleverancier bent denk je al snel in begrippen van gietvloeren natuurlijk. Wij hebben al een paar maal dialoog gehad over termen: wanneer is iets een gietvloer? In feite zijn het allen gewoon kunststof vloeren. Of kunststofvloeren. What’s in a name? De benaming van het product zegt niets inderdaad, als het vraagstuk maar wordt opgehelderd.

HACCP, ARBO en vloeren

We worden vaak ingeschakeld als iets mooier moet worden of als er minder onderhoudskosten nodig zijn. In de foodindustrie passen we bijvoorbeeld holplinten in de hoeken toe, dat is hygiënischer en handiger zuiver te maken. In de foodindustrie liggen hoe dan ook andere wensen dan op een kantoor, daar heb je namelijk met de HACCP-norm te maken en met de ARBO. En wat zeggen die? De HACCP warenwet schrijft voor dat vloeren goed schoon te houden moet zijn, zodat er geen bacterievorming plaatsvindt. En daar spelen aanbieders op in met vloeren die antibacterieel zijn, die leveren wij eveneens. We geven er zelfs de voorkeur aan omdat ze meestal net zo hoog geprijsd zijn. Maar die kun je niet op iedere plek gebruiken, dat ligt ook aan de onderlaag. En soms zijn de HACCP-normen tegengesteld met de ARBO-normen. Waarom? Nou, de HACCP zegt dat je hygiënisch moet zijn en producten moet leveren die makkelijk schoon te maken zijn, terwijl de ARBO eerder een voldoende ruwe vloer ziet omdat werknemers dan niet zo snel wegglijden. Dat moet allemaal op jaar ervaring en bekwaamheid perfect benutten. En dan komt de gietvloerenspecialist bij Serge naar boven.

De juiste oplossing

We kunnen er met onze bouwchemische producten voor zorgen dat het vloerprobleem met betrekkelijk lage kosten is op te lossen. En vlug: de producten zijn sneldrogend en duurzaam. Kan dat op alle ondergronden? Ja hoor, maar meestal ligt er in een industriehal al een betonvloer of coating met de juiste voorbehandeling en met de geschikte producten. Houten vloeren zijn het minst makkelijk te overlagen, maar die zijn wel handig te verwijderen natuurlijk. Een betonvloer haal je er niet zomaar even uit. Dus daar kan mooi een gietvloer over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.