Het aanleggen van plinten

30 mrt

Wanneer we spreken over een plint in huis dan is dat niets anders dan, een op de vloerhoogte tegen de wand een aangebrachte lijst. De lijst zorgt in de kamer voor de overgang tussen de vloer en de wand. We brengen natuurlijk niet zonder reden een plint aan. Het is in feite de bedoeling dat een plint beschermd tegen beschadigingen. Ook moet de plint, bij een houten vloer, de ruimte bedekken die ontstaat wanneer we een houten vloer van planken of bijvoorbeeld parket leggen. Deze ruimte moet er zijn omdat een houten vloer bij verwarming zal uitzetten. De ruimte zorgt ervoor dat de vloer kan uitzetten. Wanneer er een houten vloer wordt gelegd (bijvoorbeeld van parket of laminaat) dan zal men vaak een plint van MDF gebruiken. Ook worden er wel speciale profielen geschaafd. Wanneer men holle plinten gebruikt, bij een houten vloer in een woonkamer, kan men daar de snoeren die in huis worden gebruikt achter verbergen. Tegenwoordig worden in huis bij een tegelvloer vaak plinten gebruikt van dezelfde tegels als de vloer. Dit wordt zeker gedaan in grootkeukens waarbij vaak met water wordt gewerkt.

Het leggen van plinten
Op zich is het leggen van plinten niet moeilijk. Je moet niet overhaast te werk gaan. Wanneer je rustig werkt en alles netjes uitmeet kan er weinig misgaan. Gebruik voor het zagen van de plinten een verstekbak.

De hoeken van een plint moet je zagen in een verstekbak. Dat moet je zowel doen voor binnen- als buitenhoeken. Wanneer je hoge plinten gebruikt zal daar je verstekbak geschikt voor moeten zijn. Het is ook mogelijk, wanneer je dat niet allemaal wilt aanschaffen, een verstekbak te huren.

Indien je de plinten gaat vastzetten met schroeven is het belangrijk dat je de boorgaten op een mooie gelijke onderlinge afstand aanbrengt. Om een goede muuraansluiting te verkrijgen moet je ongeveer om de 30 cm schroeven plaatsen. Controleer met een grote waterpas of de boorpunten op gelijke hoogte zitten. Wanneer dat niet het geval is dan moet je dat zeker aanpassen. Voordat je gaat boren in de muur, is het belangrijk dat je een met een detector meet waar de leidingen in de muur lopen. Wanneer je in een leiding zou boren ben je nog verder van huis. Werk netjes en doe het rustig. Je kan tegenwoordig ook in plaats van schroeven de plinten lijmen. Voor de hoekpunten kan je ook lossen overzethoeken plaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.