Het verschil tussen plafondlamp en plafonniere

7 sep

Verlichting vormt een cruciale factor in huis. Belichting zorgt niet enkel voor functionaliteit, het is een echte sfeermaker. Door licht tactisch te plaatsen in huis, kan er een unieke, persoonlijke stijl ontstaan. Echter bij het inrichten van het huis met betrekking tot licht, werpen zich al meteen hindernissen op. Het gaat bijvoorbeeld om technische constructies om spots in te bouwen of belemmeringen rondom het kiezen tussen het uitgebreide aanbod van lampen. Ook worden er termen gebruikt die niet meteen duidelijk zijn. Zoals het begrip plafonnière. Is dit een trendy woord dat dient om de verkoop van lampen te verhogen?

Vlakke lamp
Er zijn bronnen die beweren dat er geen verschil is tussen een plafonnières en plafondlampen. Ook zijn er mensen die beweren dat een plafonniere een dure naam is voor een plafondlamp en dat door de chique naam men meer geld kan vragen voor het artikel. Deze aannames zijn onjuist. Er is een wezenlijk verschil tussen de twee. De plafonnière is een type lamp, net als dat een kroonluchter een plafondlamp is. Het is een vlakke lamp die met een korte voet aan het plafond bevestigd zit. Vroeger werd het vooral gebruikt op het toilet of in de badkamer. Tegenwoordig is de lamp in alle ruimtes aan te treffen. Het leent zich voor verschillende stijlen: landelijk, modern, industrieel en klassiek.

Toepassing
Een plafonnière kan dienen als statig of juist speels element in een ontvangsthal, een plafonniere op het toilet als smaakvolle decoratie; de toepassingen zijn eindeloos. De lampen zijn ideaal in huizen met een laag plafond, waardoor de elegantie en subtiliteit beter tot zijn recht komt. De lichtbron is in vele designs en ontwerpen verkrijgbaar en is daardoor goed te combineren met elk type interieur.

Lampen voor plafonds.
Ze zijn er in vele soorten en maten. De eigenschap is simpel: ze zijn te bevestigen aan het plafond en hebben geen snoer. Spotjes, vertakkingen, kleuren, basic, fantasievol, hangend, minimalistisch; er zijn zeer originele creaties te vinden. Meestal hangen ze centraal in de ruimte, zodat het licht gelijkmatig verdeeld wordt. Echter valt hier ook mee te combineren door de lamp buiten het centrum te hangen en daardoor meer contrast en aandacht te realiseren. Belangrijk is om te zorgen dat er geen diffuse lichtverdeling ontstaat. Er kan bij zowel reguliere lampen als plafonnières worden stilgestaan bij vormgeving, lichtkleur en lichtsterkte.

Door een gewenste verlichting in huis, of dit nu rustiek of wat meer extravagant is, wordt het welbevinden in huis optimaal verhoogd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.