Jouw nieuwe interieur

26 jan

Met liefde en veel plezier heb jij destijds jouw woonkamer ingericht. Je voelde je er ontzettend thuis, maar op een gegeven moment ging de knop om. Uiteraard niet in één keer, nee, juist geleidelijk. Dat is ook helemaal niet raar, want mensen veranderen nou eenmaal en hun persoonlijke smaken wijzigen met hen mee. Dat betekent dat je soms gewoonweg het roer om wilt gooien en een onweerstaanbare drang voelt om een nieuwe start te maken. Een vernieuwde woonkamer waar jij je weer helemaal thuis voelt en vele gezellige uren doorbrengt met familie en vrienden is van jouw inspanningen het resultaat.

Zo’n complete overhaul is echter net als lopen: je zet één stapje per keer. Wat moet er bijvoorbeeld allemaal aangepakt worden? Maak hier een overzichtelijk schema van.

Stap I: het plan

Misschien heb je al bepaalde klussen op het oog die je direct maar even gaat uitvoeren. De rest komt dan later wel en bedenk je je terwijl je bezig bent. In theorie een strak plan, maar in de praktijk helaas niet. Je krijgt hierdoor een chronisch gebrek aan overzicht. In plaats daarvan kun ej er beter eerst eens goed voor gaan zitten in je oude optrekje. Kijk goed om je heen en schrijf alle zaken op die je wilt veranderen. Laat de ideeën gewoon door je hoofd banjeren en zet ze op papier. Denk gerust buiten de kaders, nu kan het nog.

Vervolgens neem je een praktische instelling aan. Wat is haalbaar en wat niet? Dat staaf je op drie criteria: beschikbare tijd, beschikbaar budget en relevantie. Scoort een klus op één van deze gebieden – of allemaal – aanzienlijk laag? Dan laat je die achterwege. Zet de karweien die je overhoudt in een overzichtelijke en praktische volgorde en je hebt een plan! Uiteraard is het ook heel handig om alvast een overzichtje te maken van de verwachte kosten. En voor het uiteindelijke plaatje doe je er ontzettend verstandig aan om een moodboard samen te stellen! Zo heb je al een klein beetje beter een uitzicht op waar je precies naartoe werkt.

Stap II: de uitvoering

Voordat je aan de slag gaat, stel je je inboedel veilig. Verkoop wat je niet meer nodig hebt en plaats de rest in een opslag. Zo kun je – indien nodig – plafonds, wanden en vloeren uitbreken en vervolgens vervangen. Zorg dat deze elementen qua kleur, materiaal en structuur heel mooi overeenkomen met de gewenste stijl en uitstraling van je gehele interieur, inclusief meubels en andere decoraties. Kies voor welk materiaal daar ook maar het beste bij past: een epoxy coating, cement, visgraat laminaat of reguliere houten planken. Laat die echter niet onbehandeld, aangezien je natuurlijk wilt dat ze zo lang mogelijk mooi blijven. Vloerolie is hiervoor de beste optie.

Denk bovendien ook aan de werking van het hout. Zodra de temperatuur in huis verandert, moeten de planken kunnen krimpen en uiteenzetten. Zo niet, dan trekken ze krom! Zorg dus voor een kleine uitsparing aan ieder uiteinde. Werk die weg met behulp van plinten. Zo houd je je planken én muren mooi en intact wanneer je gaat stofzuigen of dweilen.

laminaat slaapkamer
Laminaat zou je altijd aan kunnen leggen in je slaapkamer

Stap III: het inrichten

Zodra de hele ruimte afgewerkt is, wordt het tijd om met de indeling bezig te gaan. Natuurlijk kan het een hele kostenpost zijn om nieuw meubilair aan te schaffen. Maar uiteraard zijn er kringloop boulevards waar nog een heleboel tafels, stoelen, banken en kasten staan die er nog nagenoeg als nieuw uitzien. Dat is fantastisch nieuws voor je budget! Sterker nog, in de wat meer industriële stijlen is het helemaal niet erg wanneer meubels gebruikssporen bevatten.

Hoe het ook zij, bepaal zelf dus welke onderdelen uit je vorige opstelling mogen blijven en wat er moet worden vervangen. Dat geldt voor meubels én decoraties. Wees hierin nauwkeurig, tot je volledig tevreden bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.