Onderhouden parketvloer

23 feb

Een parketvloer moet onderhouden worden. De meeste mensen doen dit ook, maar anderen stellen dit nogal eens te lang uit. Als je een parketvloer goed onderhoud voorkom je vroegtijdige slijtage en groot onderhoudskosten. Hoe moet je een parketvloer onderhouden?

Houten vloeren onderhouden

Hout is natuurlijk materiaal en het reageert op temperatuur, vocht en algemeen gebruik. Er zijn verschillende houtsoorten die gebruikt worden voor parketvloeren en het onderhoud is afhankelijk van de afdeklaag waarmee het hout beschermd wordt. Een houten vloer die beschermd is met laklagen heeft een ander door onderhoud nodig dan een vloer die in de was staat.

Gelakte parketvloer onderhouden

Een parketvloer die gelakt is, wordt onderhouden met een speciale cleaner voor gelakt parket. Ook kan gebruikgemaakt worden van houtpolish om de gelakte vloer weer extra mooi te laten glanzen. Voor diepere reiniging wordt wel gebruikgemaakt van een speciale remover. Als laklaag blijvend beschadigd is dan moet de vloer opnieuw geschuurd en gelakt worden.

Parket met olie onderhouden

Parketvloeren die in de olie gezet zijn kun je vrij eenvoudig plaatselijk onderhouden. Je maakt daarvoor het deel van de vloer dat je bij wilt werken schoon en stofvrij en brengt wat onderhoudsolie aan.

Onderhouden parketvloer
Een parketvloer moet goed onderhouden worden

Parketvloeren met was onderhouden

Was is de oudste vorm van parketonderhoud. Het heeft een aantal voordelen maar ook een aantal nadelen. Was wordt op het hout aangebracht en er dan in geboend. Dit is een bewerkelijke klus die met zorg moet worden uitgevoerd. Het hout krijgt van was een mooie warme uitstraling. De tekening van nerven in het parket wordt er opties mee opgehaald. Maar was is een zachte beschermlaag. De houten planken zijn dus kwetsbaar voor intrekken van vuil en vocht. Als was verkeerd wordt opgebracht ontstaan er doffe plekken. OM een vloer die in de was staat tussentijds te onderhouden heb je expertise en een boenmachine nodig. Daarom worden steeds minder parketvloeren in de was gezet. Steeds meer mensen kiezen voor olie of lak.

Parketvloer met schade renoveren

Als een parketvloer schade heeft moet de vloer gerenoveerd worden. Bijvoorbeeld als er plankjes los liggen of als er delen ontbreken. Vaak moet de vloer alleen opnieuw geschuurd worden. Het schuren gaat tegenwoordig machinaal en een bedrijf met de juiste ervaring zal tegenwoordig ook uitsluitend stofvrij schuren. Er worden dunne laagjes van de oude parketvloer geschuurd. Oude laklagen of andere lagen worden verwijderd en de vloer wordt weer prachtig schoon. De vloer wordt meerdere keren geschuurd en uiteindelijk gepolijst. Daarna wordt de vloer behandeld met een beschermlaag, bijvoorbeeld oliƫn, lakken of in de boenwas (laten) zetten.

Onderhouden van een parketvloer

De methode van onderhoud is afhankelijk van de afdeklaag die de houten vloer beschermd. Een vloer die in de olie staat onderhoud je met olie, terwijl een vloer die gelakt is kan worden onderhouden met een cleaner. Laat je vooraf goed informeren over het onderhoud voor je parketvloer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.