White wash voor de vloer

16 mrt

Een nieuwe interieurtrend die enorm in opkomst is, is de white wash vloer. Een white wash vloer geeft een beetje een doorleefde indruk en je creƫert er een bepaalde sfeer mee in de betreffende ruimte. Met white wash kan je een oude vloer waar je op uitgekeken bent, vrij eenvoudig en goedkoop omtoveren tot een geheel nieuw ogende vloer. Ook is het aanbrengen van white wash op je vloer een niet al te moeilijk klusje wat je zelf kunt doen. Wel kan het, vooral met grote oppervlaktes een tijdrovende klus zijn. Maar uiteindelijk krijg je daar wel een geheel nieuwe vloer voor terug, waar je weer jaren mee vooruit kunt en in de toekomst weer gemakkelijk aan te passen is.

Welke vloeren zijn geschikt?

Een white wash vloer maken, is alleen geschikt voor houten vloeren. Heb je laminaat, dan zal dit niet gaan, want laminaat is voorzien van een kunststof laagje. Ook is niet elke houten vloer geschikt voor een white wash behandeling. De meest ideale vloer om white wash op aan te brengen is een eiken vloer. Dit is sterk hout, wat goed geschuurd kan worden. De mate van schuren bepaald namelijk in grote mate de look van een white wash vloer. Grenen hout is ook geschikt, maar dan moet je wel rekening houden, dat deze vloer door lichtinval kan verkleuren. Heb je een vloer van tropische houtsoorten, dan is het niet aan te raden om deze te behandelen met white wash. Tropisch hout is namelijk erg hard hout en nemen daardoor niet voldoende white wash op, waardoor je de kans loopt, dat er kringen in het hout ontstaan.

 White wash voor de vloer
White wash is een vloerolie die je zelf kunt aanbrengen

Wat is white wash?

In tegenstelling wat veel mensen denken is white wash geen verf. White wash is een vloerolie, die voorzien is van een wit pigment. Dit witte pigment blijft op de vloer achter, waarmee je de bekende white wash look bereikt. Wel zijn er verschillende soorten white wash. Zo is er doorschijnende white wash, waarbij de pigment voor een groot gedeelte wordt opgenomen door het hout. Hierdoor kan je de oorspronkelijke kleur en de houtnerven nog goed zien. Gebruik je een half doorschijnende white wash, dan is de witte pigment wat verzwaard. Hiermee kan je, afhankelijk wat je zelf wenst, de oorspronkelijke kleur nog mee terug laten komen, maar bij voldoende gebruik, ook wegwerken. De dekkende white wash heeft een zware pigment in de vloerolie, die ervoor zorgt dat de vloer goed gedekt wordt. De oorspronkelijke kleur en de houtnerven in de vloer zijn dan ook niet meer zichtbaar.

Hoe breng je white wash aan?

Eerst moet je de vloer schuren, zodat oude lagen olie en lak verwijderd wordt en de white wash goed hecht. Daarna moet je de vloer grondig reinigen, stofvrij en vetvrij maken. Nu kan je de white wash aanbrengen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt een kwast of een roller gebruiken, maar het is ook mogelijk om het in de vloer te boenen met een doek of boenmachine. Na droging schuur je het nogmaals en breng je een tweede laag aan. Eventueel kan je nog een extra beschermende laag olie of lak over je white wash vloer aanbrengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.