Tips om egalisatiekosten te beperken

26 feb

Een zandcement dekvloer of anhydrietvloer degelijk, snel en voordelig (laten) egaliseren klinkt te mooi om waar te zijn. Als dit alles ook nog gecombineerd wordt met een uitgebreide garantie zijn we allemaal geïnteresseerd. Om duidelijk te krijgen hoe dit te realiseren is, kijken we eerst naar de componenten waaruit de prijs voor egaliseren is opgebouwd, te weten: arbeid en materiaal.

 

Materiaal

Op de markt is er een ruim aanbod in egaline en primer, de prijzen hiervan variëren nogal. De bandbreedte in prijs is ongeveer 15 á 20%. Er kan dus gekozen worden voor de meest voordelige aanbieder. Producten in deze prijscategorie kenmerken zich vaak door een beperkte garantie. Ook levert de laagste prijs per kg. niet automatisch de laagste prijs per m² op, er zit nogal wat verschil in verbruik tussen de diverse merken.

 

Arbeid

Een goede voorbereiding van de ondergrond is van het allergrootste belang, maar ook zeer arbeidsintensief. Verwijderen van loszittende delen en het absoluut stofvrij maken van de ondergrond zijn tijdrovende klussen. Besparen op arbeid is in deze fase van het egaliseren dus niet verstandig.

Op het verwerken van de egaline valt echter behoorlijk wat arbeidstijd te winnen. Grote(re) oppervlaktes lenen zich bij uitstek voor egaliseren met behulp van een pomp. Vanaf circa 300m² wordt het zinvol om te gaan egaliseren met een pomp.

 

Effectief egaline pompen

Op het moment dat de vloer vrij is van loszittende delen, stofvrij is, voorzien van primer, dan is eigenlijk 80% van het werk gedaan. Een goed ingespeeld team kan dan 400 tot 800m² per uur egaliseren, afhankelijk van de te egaliseren ruimte. Van belang is dan wel dat er met een pomp wordt gewerkt die ook bij deze hoeveelheden een goed gemixt eindproduct blijft leveren. Veelal wordt er gewerkt met een pomp die is ontworpen voor stuc werkzaamheden en door wat kleine aanpassingen geschikt is voor vloeregalisatie. Hier worden beduidend veel minder meters per uur gehaald of er wordt een vloer opgeleverd die niet aan de minimale kwaliteitseisen voldoet.

Er zijn ook pompen op de markt die specifiek voor vloeregalisatie zijn ontworpen. Hiermee kan er ook probleemloos worden gewerkt op verdiepingen terwijl de pomp buiten blijft staan op de begane grond. Overlast wordt zo tot een minimum beperkt. Een voorbeeld hiervan is de MTEC M-300. Deze machine pompt zijn materiaal probleemloos tot een hoogte van 30 meter omhoog. Een bedrijf dat met deze pomp werkt is bijvoorbeeld Hakkert Projectinrichting. Zij geven aan reeds een aantal jaren tot volle tevredenheid met deze machine te werken en noemen het gebruiksgemak, de perfecte mengverhouding en zeer hoge capaciteit als belangrijkste voordelen.

 

Besparing

We kunnen dus stellen dat de belangrijkste besparing valt te halen in het terugbrengen van de manuren die daadwerkelijk nodig zijn voor het egaliseren. Hier kan een besparing worden gerealiseerd in manuren van meer dan 80% zonder concessies te doen aan kwaliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.