Vloer egaliseren

1 jul

Ga je tegels, parket of laminaat leggen? Voordat je aan de slag gaat is het verstandig om te kijken of je de vloer niet eerst moet egaliseren. Het egaliseren van een vloer klinkt wellicht ingewikkelder dan het is. Je vult aanwezige gaten en scheuren met snelcement en daarna breng je een toplaag aan, waarover het egalisatiecement wordt gegoten. Door eerst de vloer te egaliseren geniet je des te meer van het eindresultaat, een strakke vloer.

Werk volgens een stappenplan

Afhankelijk van het type vloer dat je wilt egaliseren zijn er een aantal stappen die je kunt volgen om zo efficiƫnt mogelijk te werk te gaan.

  • Betonvloeren maak je droog en schoon, terwijl je bij een houtvloer eventuele spijkers en andere uitstekende oneffenheden verwijdert. Begin met het opvullen van gaten en scheuren met snelcement. Daarna smeer je de vloer het beste in met een zogenaamd voorstrijkmiddel. Bereken hoeveel egalisatiecement je nodig hebt, per m2 heb je ongeveer 3 kilo nodig.
  • Met spaanplaat breng je een laag aan van 2 mm, die je vastzet met verzonken schroeven. Als de platen liggen dan strijk je ze voor met hechtmiddel.
  • Neem een speciekuip om het egalisatiecement in aan te maken. Belangrijk is dat je mixt todat de massa klontvrij is.
  • Verdeel de massa over de vloer, waarbij je het eenvoudigste in banen kunt werken. Hierdoor kun je zelf overal goed bij en het egalisatiecement verdeelt zichzelf gelijkmatig over de oppervlakte.
  • Gebruik een plakspaan om de verdeling te bevorderen, hiermee vul je alle hoekjes op. Indien gewenst kun je verschillende lagen aanbrengen, het enige waar je rekening mee dient te houden is dat iedere laag 24 uur moet drogen. Uiteraard maak je gebruikt gereedschap gelijk goed schoon voor een langere levensduur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.