How to: een laminaatvloer leggen

18 mrt

Steeds meer mensen kiezen ervoor zelf de vloer in huis te leggen. Zeker wanneer het om niet te ingewikkelde ruimtes gaat, is dat soms best te doen. Het kan hier gaan om tapijttegels, laminaat, vinyl of zelfs een gietvloer. In dit artikel hebben we een aantal tips en aandachtspunten voor laminaatvloeren op een rij gezet.

De basis voor iedere vloerkeuze

De basis voor iedere vloerkeuze is natuurlijk de vloer die er onder ligt. Ligt er al een bepaalde vloer die je laat liggen of is het nog volledig kaal? Sommige vloeren, zoals een gietvloer, kun je gewoon over een andere vloer heen leggen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de vloer wat hoger komt te liggen.

Wanneer de vloer helemaal nog kaal is, moet je je verdiepen in de kwaliteit. Het is zonde als je er een hele vloer in legt en later blijkt dat de basisvloer eronder niet goed is. Wanneer het gaat om beton, is er dan wellicht betonrenovatie nodig.

laminaatvloer kiezen

Passen en meten

Wanneer je kiest voor laminaat, kun je op internet vele filmpjes vinden die je uitleggen hoe het moet. Toch is het nog niet zo makkelijk als het lijkt. Zeker wanneer je te maken hebt met vele hoekjes, is het wat pas en meetwerk. Houd ook rekening met het feit dat zeker oude woningen niet altijd even recht zijn. Hier moet je de planken tevens op maat zagen.

Uitzetten

Hiernaast moet je rekening houden met het feit dat een laminaatvloer nog uitzet. En dat zelfs op twee momenten. Het is aan te raden de planken laminaat eerst in de ruimte te laten acclimatiseren voordat je begint met leggen. Zo kan de vloer aan de ruimte en temperatuur wennen.

Hiernaast moet je ook bij het leggen zelf rekening houden met dit uitzetten. Een laminaatvloer moet altijd enkele centimeters van de muur worden gelegd.

Ondervloer

Bij laminaat is het tevens belangrijk een ondervloer onder het laminaat te leggen. Dit zorgt niet alleen voor demping en vermindering van geluidsoverlast, ook beschermt het je vloer. Zo zal niet elke klap op de vloer direct op het beton tikken. Daarnaast zorgt een ondervloer ervoor dat je het kunt egaliseren en dus de vloer recht kunt leggen.

Twijfel je of je het kunt? Laat het dan eventueel gewoon door een professional doen. Het leggen van een vloer brengt namelijk nog al eens frustratie met zich mee. En twijfel je ├╝berhaupt nog of je voor laminaat gaat? Bekijk dan dit artikel over de vloerentrends van 2019 eens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.