Wat is een PVC Vloer?

12 apr

Een PVC vloer is eigenlijk een alternatief voor laminaat, parket of natuursteen. Deze vloer is gemaakt van kunststof en bestaat uit verschillende lagen PVC. PVC staat voor voor polychlooretheen. Ze biedt veel voordelen, zoals een breed assortiment in kleuren en patronen. Bovendien is deze vloer, door de krasvaste toplaag, sterker en heeft hierdoor een langere levensduur. Dit is dus gunstig voor de prijs-/kwaliteit verhouding.

Er zijn verschillende soorten PVC vloeren. De meest gangbare typen zijn klik vloeren, zelfklevende vloeren en verlijmde vloeren.

 

Het gemak van een klik PVC vloer

Zoals de naam het al aangeeft worden de stroken van de vloer aan elkaar geklikt middels groeven en tongen. Er komt totaal geen lijm of ander bevestigingsmateriaal aan te pas. Dit type PVC vloer kan zonder vakkennis eenvoudig gelegd worden. U hoeft slechts de stroken op de gewenste lengte te snijden. Een bijkomend voordeel van de klik vloer is dat deze snel weer uit elkaar gehaald kan worden (bijvoorbeeld bij een verhuizing).

 

Het comfort van een zelfklevende PVC vloer

Bij dit type vloeren van PVC materiaal zijn de stroken reeds van een kleeflaag voorzien. Na het verwijderen van het stickervel worden de stroken op de ondervloer geplakt. Een zelfklevende vloer is doorgaans slechts 2 mm dik, waardoor ze eenvoudig op maat te knippen zijn. Ook hier kunt u als doe-het-zelver onbevreesd aan de slag. Voor een solide aanhechting dient u er wel voor te zorgen dat de ondervloer egaal en stofvrij is.

 

De kracht van een verlijmde PVC vloer

De stroken of panelen van dit type PVC vloeren worden met een speciale lijm aangehecht. Hierdoor ontstaat een uiterst solide bevestiging met de ondergrond van de betreffende ruimte in uw woning. Bij dit type vloer zijn er daarom nauwelijks contactgeluiden wanneer er overheen gelopen wordt. Het leggen van een verlijmde vloer vereist enig tact om de stroken perfect in lijn te krijgen en te voorkomen dat er lijm door de naden opkomt, maar hoeft niet per se door vakmensen te worden uitgevoerd.

 

Het collectieve comfort

De verschillende soorten PVC vloeren hebben uiteraard een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Zo zijn ze uit diverse lagen opgebouwd; een schokdempende bevestigingslaag, een vochtwerende tussenlaag en een vinyl toplaag. De vloer is makkelijk schoon te houden, en bij eventuele beschadigingen kunnen delen eenvoudig vervangen worden. De stroken of panelen voor de vloer zijn in verschillende afmetingen (lengte en breedte), diktes, patronen en kleuren of kleurcombinaties voorhanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.