Zelf aanleggen van vloerverwarming

29 apr

Wanneer je een huis hebt, waarin je vloerverwarming hebt, is dat een genot. Wanneer je er op een koude avond met je blote voeten op loopt dan kun je van de warmte van de vloer genieten. De warmte wordt gelijkmatig in de woning verdeeld. Er zijn twee verschillende soorten systemen waar je gebruik van kunt maken bij een vloerverwarming. Er is een mogelijkheid om de vloer te verwarmen met warm water of elektrisch. Beiden hebben hun voor- en nadelen.

Vloerverwarming
Omdat men bij een vloerverwarming de leidingen in de vloer moet leggen wordt het hoofdzakelijk toegepast bij een nieuwbouw of een grondige renovatie. Je kan de leidingen, indien je de moeite neemt om de sleuven nadien in de vloer te slijpen, ook nog wel in de vloer leggen. Het is niet verstandig om er een dik tapijt over te leggen omdat dit de warmteafgifte zal tegenhouden. Indien je een verbouwing nadien hebt, zal het niet eenvoudig zijn om daar eventueel de vloerverwarming op aan te passen. Ook is het zo dat bij een vloerverwarming de ruimte langzaam wordt verwarmd. Ook zal de ruimte traag afkoelen omdat de vloer de warmte nog lang blijft afgeven.

Het leggen van de verwarming
Wanneer je zelf een vloerverwarming gaat aanleggen en van geen andere verwarming nadien gebruik wilt maken, is het belangrijk dat je het een en ander goed laat berekenen. Je moet ook goed laten berekenen wat voor installatie je moet hebben. Bij een vloerverwarming met water zal je een goede warmtepomp moeten hebben en een installatie die het warme water voor de vloer kan verstrekken. Het water dat in de toevoerleidingen in de vloer komt mag namelijk ook weer niet te warm worden. Ook voor een elektrische installatie zal je de juiste toestellen moeten hebben om alles goed te kunnen regelen. Dat is zeer belangrijk. Dat zijn de zaken die bij het zelf aanleggen van een vloerverwarming goed moeten worden bekeken. Het leggen van de leidingen is het minst moeilijke. Laat je goed voorlichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.